donderdag 11 december 2014

Over lamelleren, vingerlassen en zo

Voor diegenen die dachten dat we het opgegeven hebben: nee, bijlange niet.
Maar net zoals jullie hebben moeten wachten op een nieuw berichtje, hebben wij moeten wachten op de ramen. 

Maar, nu staan ze er allemaal. De afwerking is nog niet helemaal gebeurd, maar met een beetje fantasie zie je wel hoe het gaat worden.

Om in het bio-ecologisch verhaal te blijven, heeft het huis terug overal houten ramen. Uiteraard is de herkomst ook belangrijk. Daarom kozen we voor kastanje uit Frankrijk. Buiten het kortere transport, is de kap van tamme kastanjes in Frankrijk net iets beter gecontroleerd dan die van tropisch hardhout.

De manier van bosbouw en bosbeheer is ook lichtjes verschillend. Kastanjehout wordt al eeuwen in Frankrijk verbouwd. Maar in plaats van steeds met groot geschut een perceel bos volledig te kappen, waardoor de bodemopbouw ook grondig verstoord raakt, kapt men enkel de "uitschieters". Het is een beetje te vergelijken met knotwilgen. Om de paar jaar worden daar ook alle takken van afgezaagd en op de knot groeien dan het jaar erop nieuwe takken. Bij de kastanje's "knotten" ze niet op hoogte, maar eigenlijk net boven de wortels. Die blijven dus al eeuwen zitten. Meer info over het kastanjehout kan je vinden op de website van Castanea

Denk nu eens aan een houten raam. Wat zie je dan? Houten balken die in hun gehele aan mekaar gemaakt zijn. Hout leeft, zet uit en krimpt. Maar dat geeft dat een houten raam of deur wel eens kan gaan klemmen of net heel veel kieren krijgt. Om een houten balk te maken heb je al een serieuze boom nodig. En die hadden we dus niet.
Maar we hebben wel die die dikke profielen nodig... Hoe krijg je van dunne stukjes, 1 dik stuk? Juist, door ze aan mekaar te lijmen (lamelleren). Door dat slim te doen, hef je het natuurlijke uitzetten en krimpen al een heel stuk op. 
En hoe krijg je van korte balkjes 1 lang stevig balkje? 
Lijmen! Bijna juist. Lijm geeft 1 lange balk, maar is ook een zwak punt. 
Dus... 
Beide balkjes tandjes geven en in mekaar lijmen? ... Je bedoelt vingerlassen? Helemaal correct.

Een lang verhaal om eigenlijk te zeggen dat de ramen dus van kastanjehout zijn die op een duurzame manier gewonnen én verwerkt worden.

Voor de techneuten: het glas is 1.1 glas en de raamkaders en deuren hebben allen dubbele rubberdichtingen. De koudebrug ter hoogte van de dorpel is weggewerkt met behulp van Roto Eifel passief dorpels.

En wie nu benieuwd is naar de ramen:

uitzicht langs de voorkant

uitzicht langs de achterkant

een vingerlas in detail
detail van de dakoversteek. In deze foto zie je 3 soorten hout. Thermowoord, douglas en kastanje. Zie je de verschillen ?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten