vrijdag 31 juli 2015

Geen hernieuwbare energievoorziening

Als wij vertellen over onze bio-ecologische verbouwing, horen we vaak "ah, en dan hebt ge ook ineens zonnepanelen of een zonneboiler."
En nu de federale en de Vlaamse regering de elektriciteitsfactuur flink laten stijgen, is het weer een actueel thema.

Voor de duidelijkheid: er staan geen zonnepanelen of zonneboiler op ons dak. 
Hoewel we zeker een voorstander zijn van die technologieën, hanteren we liever eerst de Trias Energetica. 

De Trias Energetica is een strategie om energie te besparen. Het beschrijft welke stappen het efficiëntste zijn (en dus best als eerste moeten genomen worden).
Als eerste stap zegt deze strategie om de energievraag te beperken. En dan bedoelen ze veel meer dan enkel spaarlampen en led-lampen te gebruiken. Ook bouwkundig kan je je energiebehoeften heel erg beperken door de oriëntatie, de bouwstijl en de ligging. 
Door je leefruimtes zoveel mogelijk langs de zuidkant te maken en er voldoende ramen te voorzien, heb je enerzijds veel lichtinval (en dus veel minder kunstlicht nodig) en anderzijds profiteer je van de zonnewarmte (ok, da's een open deur intrappen he). Verder probeer je de koele ruimtes en de warme ruimtes te scheiden (garage en berging bij mekaar bv). 
Ook bij het ontwerp van je huis kan je heel wat maatregelen nemen om de energievraag te beperken. Hoe mooi een torentje, een erker, een dakkapel, enz. Ook kunnen zijn, ze zorgen voor een veel ingewikkeldere constructie waardoor er veel gemakkelijker koudebruggen en kieren ontstaan door kleine foutjes ed. Hoe compacter, hoe beter, volgens de strategie. En isoleren, nog zo'n open deur. 
Een compacte bouwstijl zorgt er ook voor dat je buitenschil zo klein mogelijk is tov de binnenruimte waardoor je zo weinig mogelijk warmteverlies hebt. 
Qua ligging: een dorpskern of een stad ipv een afgelegen villa om externe nutsvoorzieningen zo efficiënt mogelijk te maken. Daarbij, een halfopen of gesloten dat beperkt ook weer de buitenschil van je huis.

Als tweede peiler zegt de strategie om zoveel mogelijk hernieuwbare energie te gebruiken. Dat kan door zonnepanelen op je dak te leggen bv, of door een energieleverancier te kiezen die enkel groene stroom produceert.

De derde peiler: indien er toch energie van eindige (fossiele) brandstof gebruikt wordt, doe dit dan zo efficiënt mogelijk, bv door een hoogrendementsketel te installeren.

En nu blijft de vraag hoe wij dat allemaal in ons huis toepassen.

Het is en blijft natuurlijk een verbouwing waardoor je met een aantal beperkingen zit. Zo kunnen we de oriëntatie niet ten volle benutten. En ook isoleren en de luchtdichtheid is een stuk ingewikkelder. Zo compact als we hadden gedaan bij een nieuwbouw is ons huis ook niet. Toch heeft de architect zoveel mogelijk van de zonnestand gebruik gemaakt. In de ochtend en de voormiddag schijnt de zon heel de tijd op de ramen van de achterbouw. Ook de veluxen in het dak brengen heel veel licht binnen. In het woonhuis gedeelte is het salon en de speelhoek/bureau. Het salon staat vlak aan de zuidkant. Door de erker krijg je daar ook nog best veel licht binnen. De speelhoek/bureauhoek krijgt licht via het grote raam achteraan bij de inham, de velux en via het raam in de inkom/vestiaire. De deur tussen inkom en woonruimte wordt immers een grote glazen schuifdeur.
En zoals we al wel verteld hebben, hebben we al veel uren gespendeerd aan een goede luchtdichting om zo weinig mogelijk warmteverlies te hebben. Ook op vlak van isolatie zitten we ver boven de huidige normen.

Dan komen bij de tweede peiler (hernieuwbare energie). Tja, geen zonnepanelen, zonneboiler, windmolentje, waterrad, ... En toch, ook daar kunnen wij zonder problemen op afkloppen met een "jawel hoor". We zijn immers al jaren klant bij Ecopower, een elektriciteitsleverancier die voor 100% (en enkel en alleen) groene stroom produceert. En, als we ooit terug wat financiële armslag hebben, komen er zeker en vast zonnepanelen op het dak.

De derde peiler, gebruik fossiele brandstof zo efficiënt mogelijk. Ook daar kozen we jaren geleden al voor. Toen we de oude, van kolen naar mazoutbrander omgebouwde cv ketel vervingen door een hoogrendementsketel van Atag. Die wordt binnenkort terug geïnstalleerd. 

De Trias Energetica kan je ook toepassen op materialen:
1/ gebruik zo weinig mogelijk materialen
2/ geef voorkeur aan hernieuwbare materialen (hout, vlas, schelpen, ...)
3/ beperk het gebruik van fossiele/chemische/industriële materialen (gips, klei, PUR, pvc, ...)

De theorie blijft alleen overeind als de bewoners hun levensstijl ook aanpassen. Het heeft immers geen zin om zeer goed te isoleren en de ruimtes te scheiden als alle deuren open staan. Of om je hele dak vol met zonnepanelen te leggen als je constant alle lichten en apparaten aan laat staan.

Hoewel Green Evelien zeker een inspiratiebron is, willen we niet zo ver gaan. We willen de technologie gebruiken om het ons een beetje makkelijker te maken (zoals een "alle lichten uit knop of timers op bepaalde lichtpunten zoals, traphal, wc, berging, ...). Ijdele hoop dat de kinderen ons geen "doe die deur dicht" of "wie heeft het licht in de gang laten branden"zagen gaan vinden zeker?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten